tiistai 6. elokuuta 2013

Elämäni feministinä eli tieto lisää tuskaa

Viimeisen ~vuoden aikana olen lukenut paljon feminismistä, erityisesti liittyen rakkaisiin harrastuksiini eli videopeleihin ja tv-sarjoihin ynnä muihin. Aikaisemminkin olin vahvasti sillä kannalla, että naisetkin voivat olla vahvoja, mutta nyt tutustuttuani asiaan tarkemmin olen alkanut huomata kaikkialla naisiin liittyviä asioita, joissa olisi parantamisen varaa.

Esimerkiksi videopelit. Ilmeisesti vain 3-4 %  pelien protagonisteista on naisia, mikä tarkoittaa että noin 97% on miehiä - mikä taas kuulostaa suhteettoman suurelta määrältä. Naiset ovat love intrestejä tai siskoja tai vain koristeita taustalla. Ennen olin täysin tyytyväinen siihen, että pääsin pelaamaan vain mieshahmoilla, sillä hahmon sukupuolella ei juuri samaistumisen kannalta ole minulle väliä. Nyt kuitenkin aina silloin tällöin pelatessani mietin, mikseivät naiset kelpaa päähenkilöiksi. Vallalla on harhaluulo, jonka mukaan miehet eivät voi samaistua naisiin mutta naiset voivat miehiin - miehethän ovat ihmisiä ja naiset naisia.

Nykyään myös pelatessani turhaudun siihen, kuinka naishahmoja kohdellaan sivuhenkilöinä. "Damsel in distress" eli neito hädässä-trope on yhäkin aivan liian yleinen peleissä. Myös Feminist Frequencyn kehittelemä "neito jääkaapissa" -trope on ällöttävän yleinen. Siinä nainen on jo kuollut, mutta hänen sielunsa on kaapattu ja se täytyy siis pelastaa.

Metal Gear -pelisarja on yksi ylivoimaisimmista suosikeistani. Surullista kyllä juuri läpi pääsemässäni MGS4:ssä toistui jatkuvasti eräs ikävä, naisia alentava trope eli "mercy killing". Suurin osa boss battleista päättyi siihen, että brutaalin mecha-eläimen sisältä paljastui kaunis nainen, jonka pyllyä ja tissejä sitten kuvataan, ja jonka jälkeen pelaajan täytyy ampua nämä seksikkäät naiset ennen kuin he pääsevät tarpeeksi lähelle halatakseen Snakea. Jokaisen tappelun jälkeen Snakelle tulee soitto, jossa kuvaillaan naisen brutaalia menneisyyttä, ja lopuksi mainitaan, että oli armollista päästää heidät päiviltä. Pelin puolustukseksi täytyy sanoa, että siinä on myös vahvoja naishahmoja, kuten Meryl, joka johtaa rautaisella otteella erikoistaistelijajoukkoa, ja joka (HYVIN PIENI SPOILER) häämekossaankin (/SPOILER) näyttää ilahduttavan lihaksikkaalta.

Oikeastaan ainoa sarja, jonka naishahmoihin olen ollut täysin tyytyväinen on ollut Song of Ice and Fire (eli tutummin Game of Thrones). Sarjassa on paljon erilaisia naisia, joilla monilla on tärkeä rooli tarinan kannalta. Nämä kaikki naiset ovat eri tavoin vahvoja (kyllä, jopa Sansa, joka erittäin nuoresta iästään ja naiiviudestaan huolimatta pärjää brutaalin valtaistuinsodan keskellä). Tällaisia hyvinkirjoitettuja naishahmoja jää kaipaamaan monessa muussa sarjassa tai pelissä.

On ikävää, että naishahmoista on niin paljon pulaa. Cossaisin nimittäin mielelläni hahmoja, joista oikeasti pidän, mutta harmillisesti hyvät naishahmot ovat harvassa ja mieshahmot näyttävät miehiltä, joten potentiaalinen cosplayhahmovalikoimani jää erittäin pieneksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti